ERKENNING BELGIE

Uitzending & Detachering in België

Om uitzendkrachten in België te kunnen laten werken heeft een nederlands uitzendbureau een zogenaamde “erkenning” nodig. Zonder zo’n erkenning is uitzenden niet toegestaan.

Ten aanzien van het verkrijgen van een vergunning voor een uitzendbureau heeft België de arbeidsmarkt in drie soorten activiteiten onderverdeeld: uitzendactiviteiten in de bouw, in de artistieke sector en in overige branches. Voor elk soort moet een aparte erkenning worden aangevraagd. Daarnaast is wat dit betreft België verdeeld in drie regio’s: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ook voor elke regio moet een uitzendbureau een aparte erkenning aanvragen. Daarbij moet voor elke erkenning een borgsom van € 75.000,-- worden gestort. Dat is een flink bedrag. Veel uitzendbureau's begeven zich daarom niet op deze markt. Nadat de activiteiten in België beëindigd zijn kan het tot vijf jaar duren voordat de borgsom wordt teruggestort.

Er zijn naast erkenning en borgsom nog een aantal andere juridische en administratieve verplichtingen waaraan een uitzendbureau in België moet voldoen:

  • voor iedere medewerker moet het uitzendbureau een zogeheten A1-verklaring hebben. Hierin staat vermeld in welk land voor de werknemer sociale verzekeringspremies worden betaald
  • de loonbelasting voor nederlandse uitzendkrachten die voor een belgische opdrachtgever in België werken, moeten in België worden afgedragen
  • tenslotte de ‘Limosa-melding’: dagelijks moet worden geregistreerd welke uitzendkracht op welke locatie aan het werk is. Als dit niet goed geregistreerd wordt bestaat het risico een boete van € 1.800,-- te krijgen. Als dit structureel is kunnen boetes hierdoor flink oplopen!

De Belgen hanteren deze regelgeving met het idee dat ze werknemers ermee beschermen tegen willekeur en uitbuiting.

Als een van de weinige uitzendbureau’s in Nederland heeft 4Works een erkenning voor alle sectoren in de regio Vlaanderen. Daarnaast hebben wij op dit gebied expertise in België opgebouwd. Graag willen wij u hiermee, indien van toepassing, van dienst zijn.