EEN GOEDE SOLLICITATIE MAKEN DOE JE ZO

10 regels voor een goede sollicitatie!

Een CV (Curriculum Vitae) is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Hierin staan je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring en andere belangrijke informatie vermeld om een goed beeld te kunnen krijgen van een sollicitant.

Onderstaand 10 punten waaraan jij in ieder geval moet denken bij het maken van je CV en bijbehorende sollicitatiebrief:

 1. Simpel
  Houd een CV simpel. Een CV is eigenlijk niets anders dan een puntsgewijze opgave van je persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring en interesses. Probeer je sterke punten te benadrukken maar benoem hierbij niet teveel bijzaken. Je kan altijd nog meer gedetailleerde informatie geven als dat in een gesprek wenselijk blijkt te zijn.
 2. Prestaties
  Maak zoveel mogelijk een puntsgewijze opsomming van je “prestaties” in het verleden. Denk hierbij aan opleidingen, cursussen, werkervaring maar mogelijk ook andere geleverde prestaties, ook onbetaalde, die belangrijk zijn om een goede indruk van je te krijgen.
 3. Volgorde
  Begin met je laatste baan te vermelden en daarna je baan daarvoor en werk zo langzaam terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van je werkgever, met begin- en einddatum, je functie en een korte beschrijving van je werkzaamheden.
 4. Waar
  Zorg dat je bij je sollicitatie duidelijk naar voren brengt waar je kracht ligt en breng dit in de aspecten die betrekking hebben op de branche waarin jij wil werken zoveel mogelijk naar voren.
 5. Resultaat
  Probeer zoveel mogelijk naar voren te brengen waar je vakbekwaamheid ligt. Onderbouw dit zo mogelijk met geleverde prestaties op dit gebied in het verleden.
 6. Eerlijk
  Natuurlijk is een eerlijk CV een absolute noodzaak. Probeer het niet mooier dan maken dan het is. Als je een bepaalde tijd niet gewerkt hebt, laat dat tijdperk dan gewoon open. Maar wees hierbij ook weer niet te bescheiden. Als je gedurende een bepaalde periode vrijwilligerswerk heb gedaan waarvan je vindt dat dat heeft bijgedragen aan je persoonlijke ontwikkeling, schrijf dat dan wel op.
 7. Persoonlijk
  Schrijf kort op wie je bent en wat je kan bieden.
 8. Activiteiten
  Zeker als je nog niet lang aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan je prestaties naast je werkzaamheden en opleiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, prins in de carnavalsvereniging etc. Ook bijbanen die je hebt gehad kan je vermelden. Op die manier kan je aantonen wat voor iemand jij bent, bijvoorbeeld enthousiast of ondernemend.
 9. Foto
  Een goede foto waarop je gezicht goed zichtbaar is, is wenselijk. Een vakantiekiekje geeft meestal geen passende indruk van iemand.
 10. Aanbevelingen
  Als je werkgevers hebt gehad die bereid zijn aanbevelingen over jou te geven, vermeld deze dan ook. Dit kan een beter beeld vormen van jouw kwaliteiten.